Steenpuist oorzaak

Steenpuisten zijn ontstekingen van haarzakjes. In sommige gevallen zelfs meerdere haarzakjes die samen één grote steenpuist vormen. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die het haarzakje zijn binnen gedrongen. Zij vermeerderen zich snel in het haarzakje. Je lichaam herkent deze bacteriën gelukkig meteen als indringer, maar zorgt hierdoor wel voor een ontstekingsreactie.

Stafylokokken: grootste veroorzaker steenpuisten

Steenpuisten worden vrijwel altijd veroorzaakt door bacteriën uit de Stafylokokken-familie. Deze groep bacteriën veroorzaakt naast steenpuisten ook verwante huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld wondroos. Soms kunnen ook andere bacteriën de oorzaak zijn van een steenpuist. De bacterie vermeerdert zich eenmaal aangekomen in het haarzakje snel.

Onstekingsreactie

Terwijl de bacteriën zich in een snel tempo vermeerderen, komt de immuunreactie van het lichaam ook op gang. Een leger aan witte bloedcellen maakt in een paar dagen tijd korte metten met de bacterie. Hierbij vallen veel doden, ook onder de witte bloedcellen zelf. De massa van dode bacterie en witte bloedcellen, inclusief inhoud maar ook nog levende bacteriën vormt de grote wit-gele pus die zo karakteristiek is voor de steenpuist. Voor de steenpuist openbarst hoopt de pus zich op samen met een grote groep levende bacteriën. Dit zorgt voor een grote druk op de huid wat het pijnlijke en kloppende gevoel veroorzaakt.

Verhoogde gevoeligheid huidontsteking

Sommige mensen hebben een verlaagde weerstand, of een verhoogde gevoeligheid voor bacteriën als Stafylokokken. De kans is groot dat zij sneller last krijgen van een steenpuist. Ook op een huid die al geïrriteerd is door aanwezigheid van bijvoorbeeld acné kan sneller getroffen worden door een steenpuist.

Heb je zeer regelmatig te maken met een steenpuist? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een verhoogde gevoeligheid voor Stafylokokken of soortgelijke bacterie. Ook kan je weerstand te laag zijn. Neem contact op met je huisarts om te bepalen of er een behandeling nodig is die het probleem verhelpt.